Třetí týden, mise druhá, 18h SEČ

   Dostáváme za úkol patrolovat nad vytyčenými úseky fronty a opět doprovázet několik bombardérů. Meteorologické podmínky byly tentokrát velice nepříznivé, déšť, nízká oblačnost, mlha...

K dispozici máme Nieuporty 11, 17 a nově dostáváme čtyři stíhačky Sopwith PuP. Vzdorovat budeme Albatrosům II a III.

 

Letka AB1 na startu zahřívá motory.

 

Doprovázíme průzkumný bombardér Breguet, dohlednost je ale mizerná, voda stéká po brýlích a pilotáž v takových podmínkách vyžaduje značnou koncentraci.

 

Díky špatné viditelnosti většina bombardérů s doprovodem nepozorovaně doletěla až nad frontu, splnila svůj úkol a nyní letíme zpět domů.

 

Německá hlídka Albatrosů nás zachytila až hluboko nad naším územím. Pilot Albatrosů dává červenou signální světlicí znamení ostatním německým rojům o poloze bombardéru a začíná vzdušná bitva.

 

Snažíme se vázat přilétávající roje Albatrosů do soubojů s naším stíhacím doprovodem, dva Albatrosy ale pokračují směrem k bombardéru a zahajují palbu.

 

Celková situace na bojiši je dnešního dne nerozhodná. Toto je dnes poslední mise a proto osud tohoto bombardéru může rozhodnout o výsledku dnešních válečných operací. Pokud se bombardér vrátí vpořádku na letiště, Entente by poprvé za tři týdny bojů získala vítězství. Boje se proto stupňují.

 

I piloti Albatrosů jsou si vědomi, že by mohli poprvé v této válce prohrát, pokud by jim tento Breguet unikl.

 

S blížícím se koncem mise boje neustále nabývají na intenzitě. Zasahuji nepřátelský Albatros D.II a letím zpět k bombardéru.

 

Bombardér se pomalým letem blíží k mateřskému letišti. Slétají se sem snad všechny Albatrosy z frontové oblasti. Boje jsou neuvěřitelně intenzivní a atmosféra by se dala krájet. Nyní jde doslova o všechno! Početné flaky zuřivě štěkají a z blízkého letiště ihned startují nové posily Nieuportů 17 na pomoc blížícímu se Breguetu.

 

Bombardér zahajuje přistávací okruh, v závěsu mu zůstávají dva nepřetržitě střílející Albatrosy.

 

Nieuporty se snaží co nejrychleji sestřelit tyto Albatrosy, do konce mise zbývá pouze několik minut. Nervozita se stupňuje, na obou stranách panuje neuvěřitelné napětí, vítězství nebo prohra jsou v rukou pilota tohoto Albatrosu, který se snaží na poslední chvíli zničit průzkumný bombardér.

 

Breguet s vypnutým motorem roluje po přistávací dráze a Albatros se ho zoufale snaží zničit ještě alespoň na zemi.

 

Druhý Albatros nalétává na ostřelovací průlet, bombardér ale již stojí, nápis na obrazovce oznamuje úspěšné splnění mise a na TeamSpeaku se rozléhá ukrutný řev desítek pilotů. ENTENTE POPRVÉ VÍTĚZÍ !!! JSME VÍTĚZOVÉ !!!!!! V našich řadách panuje neuvěřitelné nadšení a všichni si navzájem gratulují. Spousta nádherných emocí

Result - Entente splnila dvě mise, Central jednu. Entente se stává vítězem dnešní bitvy.